Vårt nyhetsbrev


Historia

Kryddor som basilika, chilipeppar, gurkmeja (curcumin), svartpeppar, vitlök mfl har använts av miljarder människor i flera tusen år. Det finns därför inga livsmedel som är bättre testade av människor. Kryddor, rätt behandlade, räknas därför som säker mat (GRAS) av myndigheter världen över. GRAS står för Generally Recognized As Safe.

Tyvärr har kryddbranschen stått stilla i flera hundra år. De senaste åren har den tom gått bakåt. Det mesta av resurserna har lagts på marknadsföring av hälsofarliga saltade, sockrade, surgjorda och vattniga produkter ofta fulla med syntetiska tillsatser, färgämnen, konserveringsmedel med mera. Kort sagt dyr SKRÄP-MAT! I en del fall säljer man dyrt vanligt häsovådligt salt med konstlade namn. Ofta har skräpet lanserat med någon av Sveriges otaliga kändiskockar utan djupare kunskaper om varken mat, smaker eller hälsa.

Forskarna Jim Olsson och Jörgen Pedersen upptäckte en metod att koncentrera växt- och smakämnen i vätska. Det skedde i samband med utveckling av analysmetoder för växter och mat. Upptäckten bygger på ett fysikaliskt fenomen. Metoden använde de först i en liten reaktor för matanalys. Jim Olsson och Jörgen Pedersen ville mäta olika ämnen i mat med hög känslighet. För att prova ut reaktorn använde forskarna som vätska både vatten och spritblandningar. Som växter provade de både kaffe och kryddor. Kryddsmaken blev ljuvlig.

Jim Olsson och Jörgen Pedersen skalade upp reaktorn och började testa tillverkning av smaksatta spritlösningar av kryddor och kryddblandningar. De bedömde att de kunde göra en stor insats på smak- och hälsofronten och rädda sig själva och folket från livsmedelsjättarnas SKRÄP-MAT.

Spritlösningar har dock många nackdelar bl.a. vad gäller brandfarlighet vid tillverkning och transporter. Dessutom tillkommer stora restriktioner för tillstånd och höga spritskatter. Därför försökte Jim Olsson och Jörgen Pedersen att utveckla alternativ till sprit. De valde att prova med vegetabiliska matoljor. Med ny anpassad utrustning fungerade det mycket bra med olivolja, rapsolja, solrosolja med flera matoljor. 

Efter ytterligare år av intensiv informationsinhämtning, tester och forskning har Jim Olsson och Jörgen Pedersen utvecklat en avancerad matmaskin. Kampen mot SKRÄP-MATEN kan börja.